Sprejem pepela pri Algordanzi

ikona_sprejemTakoj ob naročilu se pepelu posameznega pokojnika dodeli kontrolna številka ali šifra, ki se v bazo podatkov zapiše ob dostavi žare na sedež Algordanze v Švici. Z vnosom šifre v bazo podatkov so vanjo vpisani tudi podatki o preminulem in o naročniku, kar omogoča natančno dokumentiranje in nadzor postopka rasti spominskega diamanta.

 

Kemijska analiza

ikona_analizaStrokovnjaki v naših sodobno opremljenih laboratorijih izvedejo kemijsko analizo pepela, ki je potrebna za ustrezno usmerjanje fizikalnih in kemijskih postopkov, ki sledijo. Z analizo preverijo količino ogljika in drugih elementov v pepelu ter dokumentirajo izvor pepela pokojnika.

 

Ekstrakcija ogljika

S pomočjo posebej razvitega kemijskega in fizikalnega postopka, ki trenutno pridobiva mednarodno veljavni patent, se ogljik loči od ostalih snovi in elementov, prisotnih v pepelu.

 

Preobrazba v grafit

Ogljik nato strokovnjaki z dodatnim postopkom obdelave strukturno preobrazijo v grafit. Ta korak je nujen, saj je mrežna struktura grafita primernejša za rast spominskega diamanta kakor amorfni ogljik.

 

Sinteza diamanta

ikona_ekstrakcijaVisoke temperature in pritisk (postopek HPHT – High Pressure High Temperature) so ključne za preobrazbo grafita v spominski diamant. Da bi diamant pričel rasti, je potreben diamantni kristal, ki ga strokovnjaki vstavijo v grafit in okoli katerega se nato oblikujejo in rastejo drugi diamantni kristali. Rezultat je surovi diamant, ki atom za atomom počasi raste, trajanje rasti pa je odvisno od želene velikosti spominskega diamanta. Ko je rast surovega diamanta končana, se začetni diamantni kristal loči, ostane pa zgolj spominski diamant iz pepela pokojnika.

Brušenje in poliranje

ikona_brusenjeSurovi diamant nato v skladu z željami naročnika do končne želene oblike spominskega diamanta ročno obrusijo in polirajo izkušeni švicarski brusilci diamantov.
 

Nadzor kvalitete in certifikat

ikona_nadzorIzvaja se strog nadzor kvalitete. V certifikatu so navedene naslednje vrednosti: pristnost, velikost, brus in barva diamanta, kemijska sestava, ki ga določa in garancija izvora diamanta iz predanega pepela.

 

Lasersko graviranje in embalaža

ikona_graviranjeGlede na želje naročnika lahko v Algordanzi v diamant vgraviramo tudi poljuben napis v dolžini največ 75 znakov. Ko so vsi postopki končani, spominski diamant shranimo v žlahtno leseno šatuljo, na katero lahko dodamo tudi poljuben potisk, in ki jo naročnikom skupaj s certifikatom kakovosti osebno predamo predstavniki Algordanze.

 

Video (v angleščini)